Dakreiniging, waarom eigenlijk?

Waarom zou u uw dak laten reinigen?

Door de jaren heen hebben dakpannen veel te verduren. Zon, regen, sneeuw, hagel, vrieskou etc. vragen het uiterste van dakpannen. Daarnaast hecht zich steeds meer vuil aan het dak. Mos, algen en atmosferisch vuil zorgen ervoor dat het dak er vies en onverzorgd uit ziet.

Dakreiniging zorgt er niet alleen voor dat het dak er schoon en verzorgd uitziet. Door het reinigen van het dak worden ook kapotte pannen en andere onvolkomenheden aan het licht gebracht.

Door de eroderende werking van neerslag wordt de oorspronkelijke kleurlaag die in de fabriek is aangebracht steeds dunner en verdwijnt zelfs. Algen, mos en atmosferische vervuiling versnellen dit proces.

Algen, mos en ander vuil zorgen ervoor dat de dakpannen langer vochtig en nat blijven dan gewenst. Ook versnelt dit het erosie proces. Uiteindelijk kan het vocht door de pannen heen dringen zodat ook de panlatten vochtig worden en ernstig verzwakken.

Dakreiniging, hoe?

Dakreiniging gebeurt over het algemeen onder hoge druk. Uiteraard past ATELIA de druk van de reinigingsapparatuur aan de sterkte of kwaliteit van de dakpan aan waardoor onnodige slijtage voorkomen wordt. De hogedruk-reiniging gebeurt met koud of heet water. Eventueel wordt het dak daarna ingespoten met een algen en mos dodend middel. Hierdoor worden eventueel achtergebleven sporen alsnog verwijderd. ATELIA gebruikt uitsluitend milieu vriendelijke materialen.

Dakreiniging, nabehandeling?

Is het nodig om uw dak verder te behandelen na reinigen?

- Afhankelijk van het soort dakpan en de mate van slijtage van de dakpannen raden wij aan het dak te behandelen met een dakcoating of impregneer middel. Over het algemeen raden wij aan om betonpannen ouder dan 12 jaar te gaan coaten. Dakcoating maakt het dak weer mooi en voorkomt verdere slijtage.

- Een andere mogelijkheid is impregneren. Door het impregneermiddel worden de dakpannen waterafstotend. Neerslag trekt niet meer in de dakpannen waardoor het kapotvriezen van dakpannen wordt tegengegaan. Impregneren is kleurloos en om die reden minder aantrekkelijk voor betonpannen. Vooral voor keramische dakpannen is impregneren een mooie behandeling omdat het impregneermiddel ook de oorspronkelijke kleur goed laat uitkomen.

Let wel op! Is het dak eenmaal geïmpregneerd dan is het niet mogelijk om het dak daarna te coaten. Geglazuurde dakpannen kunnen niet verder behandeld worden met een dakcoating of impregneer middel.

Soort dakpanDakreinigingAlgen en mos doderDakcoatingImpregeer
Keramische dakpan
Ja
Ja
Ja
Ja
Betonpan(sneldekker)
Ja
Ja
Ja
 
Geglazuurde dakpan
Ja
Ja
Nee
Nee
Natuur leipannen
Ja
Ja
Nee
Nee
Kunsstof leipannen
Ja
Ja
Ja
Ja
Golfplaten
Ja
Ja
Ja
Ja